က်န္းမာေရးနဲ႔ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

ဒီဘေလာ့ခ္ထဲကစာေတြကို တျခားေနရာမွာ ကြ်န္ေတာ့္ခြင့္ျပဳခ်က္မပါဘဲ ကူးယူျပီး မတင္ဘို႔ စည္းကမ္း သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက
• ျဖစ္တဲ့သူရဲ႕ အသက္၊ က်ား-မ ေျပာပါ။ ေရာဂါလကၡဏာ ၁-၂-၃။ တခုတိုင္းက ဘယ္ေလာက္ ၾကာျပီ။
• လိုအပ္ရင္ က်န္းမာေရးရာဇဝင္၊ ဓါတ္မွန္၊ (အာလ္ထြာေဆာင္း)၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ လိုအပ္ရင္ အိမ္ေထာင္၊ ကေလး၊ ရွိ-မရွိ။ ေနတဲ့တိုင္းျပည္၊ ျမိဳ႕ထည့္ေရးပါ။ လူနာမည္၊ ေနရပ္လိပ္စာ အတိအက် ကိစၥမရွိပါ။
• ေဆးနာမည္ေရးရင္ Trade name ကုမၸဏီကေပးတဲ့နာမည္ သာမက Generic name ေဆးနာမည္ ထည့္ေရးပါ။
• ေဆးစာ၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ ေဝဒနာေတြကို စကန္လုပ္ျပီးျဖစ္ျဖစ္၊ ဓါတ္ပံုရိုက္လို႔ျဖစ္ျဖစ္ ပို႔ႏိုင္ပါတယ္။ ဓါတ္ပံုကို ခြင့္မယူဘဲ အသံုးမခ်ပါ။
• အိမ္ေထာင္ေရးနဲ႔ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာေမးခြန္းေတြကို Facebook ကေန မေမးပါနဲ႔ မေျဖပါ။ တိုက္ရိုက္သာ ေမးပါ။
• အီးေမးလ္ အခက္အခဲရွိလို႔ Facebook Comment မွာျဖစ္ျဖစ္ Chat box မွာျဖစ္ျဖစ္ေရးရင္လဲ အားသလား၊ ေမးလို႔ရလား ေရးမေနဘဲ၊ တခါတည္း ေမးခြန္းသာေရးလိုက္ပါ။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဘေလာ့ခ္ နဲ႔ ေဖ့စ္ဘြတ္မွာ အေမး-အေျဖေတြကိုသံုးတဲ့အခါ ေမးတဲ့သူရဲ႕ ကိုယ္ေရး အခ်က္အလက္ေတြ မပါေစရပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ Time zone မတူတာေရာ၊ အသံထြက္ လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။
drswe01@gmail.com ကို (အီးေမးလ္) ပို႔ပါ။

• (ဘေလာ့ခ္) ေတြထဲ ဝင္ဖတ္ဘို႔ အၾကံျပဳပါတယ္။
- http://dts-medicaleducation.blogspot.in/ ေဆးပညာစာမ်ား
- http://dts-medicaleducation-adult.blogspot.in/ အသက္ (၁၈) ႏွစ္ျပည့္မွဖတ္ပါ ေဆးပညာစာမ်ား
- http://yamuna-online-clinic.blogspot.in ယမုန္နာ ေဆးခန္း
- http://my-sayawun-life.blogspot.in/ ဆရာဝန္ဘဝ အမွတ္ရတာေတြ
- http://dts-political-page.blogspot.in/ ႏိုင္ငံေရး စာမ်က္ႏွာ
- http://www.facebook.com/pages/Dr-Tint-Swe/490031307758025?skip_nax_wizard=true ေဖ့စ္ဘြတ္

Friday, February 3, 2012

Clinical Laboratory Tests Normal Values (1)


ဓါတ္ခြဲခန္း စစ္ေဆးခ်က္ ပံုမွန္အေျဖမ်ား (၁)


• ဓါတ္ခြဲခန္း စစ္ေဆးခ်က္ ပံုမွန္အေျဖမ်ား (၁)
• Hematology Tests ေသြး
• Hemoglobin (Hb) = 13.2-16.2 gm/dL (Male); 12.0-15.2 gm/dL (Female)
• Hematocrit (Hct) = 40-52% (Male); 37-46% (Female); 31-43% (Child)
• Red Blood Cell Count (RBC) = 4.3-6.2x106/µL (Male); 3.8-5.5x106/µL (Female); 3.8-5.5x106/µL (Infant/Child)
• White Blood Cell Count (WBC) = 4.1-10.9x103/µL
• Differentials
• Polymorphonuclear Cells (polys) = 35-80%
• Immature Polys (bands) = 0-10%
• lymphocytes (lymp) = 20-50%
• monocytes (mono) = 2-12%
• eosinophils (eos) = 0-7%
• basophils (bas) = 0-2%
• Platelet Count (Plt) = 140-450x103/µL
• Red Cell Distribution Width (RDW)
• Coefficient of variation = 11.5-14.5%; standard deviation = 35-47 fL
• RBC Mean Cell Volume (MCV) = 82-102 fL (Male); 78-101 fL (Female)
• Mean Cell Hemoglobin Concentration (MCHC) = 31-35 gm/dL
• CD4+ = 31-63%' 416-1751/µL (Absolute #)
• Reticulocyte = 0.5-1.5% (Adult); 1.1-4.5% (Newborn); 0.5-3.1% (Infant)
• Prothrombin Time (PT) = 12-14 seconds
• Partial Thromboplastin Time (PTT) = 18-28 seconds
• Fibrinogen = 170-420 mg/dL
• Iron Studies သံဓါတ္ စစ္ေဆးျခင္း၊ - Total Serum Iron (TSI) - 76-198 µg/dL (Male) - 26-170 µg/dL (Female) - Total Iron-Binding Capacity (TIBC) = 262-474 µg/dL - Transferrin = 204-360 mg/dL - Ferritin = 18-250 ng/mL (Male); 12-160 ng/mL (Female)
• Chemistry Tests ဓါတုေဗဒ စစ္ေဆးခ်က္မ်ား
• Aspartate aminotransferase (AST) = 5-35 U/L
• Alanine aminotransferase (ALT) = 7-56 U/L
• Albumin = 3.5-4.8 U/L
• Alkaline phosphatase (ALP) = 38-126 U/L
• Amylase = 30-110 U/L
• Anti-streptolysin O Titer (ASO) = <250 (school age); <125 (adult)
• Bicarbonate = 22-26 mEq/L
• Bilirubin, direct = <0.3 mg/dL
• Bilirubin, total = 0.2-1.3 mg/dL
• Calcium = 8.9-10.4 mg/dL
• Cholesterol = 120-200 mg/dL
• Creatinine = 0.5-1.4 mg/dL
• Gamma GT = 8-78 U/L
• Glucose = 65-110 mg/dL
• Lipase = 7-60 U/L
• Potassium = 3.6-5.0 mEq/L
• Sodium = 137-145 mEq/L
• Total Protein = 6.3-8.2 gm/dL
• Triglyceride = 50-250 mg/dL
• Uric Acid = 3.5-8.5 mg/dL
• Urea Nitrogen (BUN) = 7-21 mg/dL
• Cardiac Tests ႏွလံုးစစ္ေဆးခ်က္မ်ား
• - Total CK 38-120 ng/mL
• - CK-MB 0-3 ng/mL
• - CK-index 0-3
• - Troponin <0.4 ng/mL
• Blood Gas ေသြးဓါတ္ေငြ႔
• - pH 7.34-7.44
• - pCO2 35-45 mmHg
• - pO2 75-100 mmHg
• - HCO3 22-26 mEq/L
• Urinalysis ဆီးစစ္ခ်က္မ်ား
• - Specific gravity = 1.002-1.030
• - pH = 5-7 - Protein = negative-trace
• - Glucose = negative
• - Ketone = negative
• - Bilirubin = negative
• - Blood = negative
• - Nitrite = negative
• - Leukocyte = negative
• Urobilinogen = 0.2-1.0 Ehr U/dL Micro
• - RBCs 0-2/HPF
• - WBCs 0-2/HPF
• - RBC casts 0/HPF
• CSF ခါးရိုးထဲက အရည္စစ္ေဆးခ်က္မ်ား
• - Glucose 50-80 ng/dL
• - Protein 15-45 mg/dL
• - RBCs 0/µL
• - WBCs 0-3/µL
• Thyroid (သိုင္းရြိဳက္) လည္ပင္းၾကီးစစ္ေဆးခ်က္မ်ား
• - T3-total 60-181 ng/mL
• - T4-free 0.8-1.5 ng/dL
• - T4-total 5.5-12.3 ng/mL
• - TBG 12-30 mg/L
• - Tyroid Stimulating
• - (TSH) 0.4-4.5 µIU/mL
• Endocrine ေဟာ္မုန္းမ်ား
• - 17-OHCS = <4 mg/day
• - Adrenocorticotrophic Hormone (ACTH) = 20-100 pg/mL
• - Alpha-Fetoprotein (AFP), serum = 0-44 ng/mL
• - Beta-HCG = <5 mU/mL (Male, non-pregnant Female)
• - CA 19-9 <40 U/mL
• - Prolactin = 0-14 ng/mL
• Miscellaneous အေထြေထြ
• - Rheumatoid Factor = <30 IU/mL
• - Prostatic Specific Antigen (PSA) = 0-4 ng/mL